Winkelwagen (0)
ronaldjandotcom-logo
aeroglue-logo

Blog

Zo af en toe, als het hier niet heul druk is, en ik inspiratie heb, schrijf ik een blog. Over dingen die mij bezig houden, of over dingen die jullie bezig houden; want ze zijn in het nieuws. Hoe dan ook, zonder uitzondering vind ik het onderwerpen die een nieuw licht verdienen. Misschien niet de makkelijkste onderwerpen om aan te pakken, maar hoe er nu naar wordt gekeken vind ik achterhaald, of vind ik achtergesteld. Eens? Een berichtje van gelijkgestemden is altijd leuk. Oneens? Een berichtje van ongelijkgestemden is vaak ook interessant, maar dan wel graag voorzien van gelijkwaardige redevoering. Veel leesplezier!

Ik heb de Stemwijzer eens even doorgenomen. Zo bereid ik mij goed voor op de verkiezingen van 17 maart aanstaande. Dacht ik. Ik kies blijkbaar alsvolgt, in steekwoorden:
 

Dierenwelzijn - Partij voor de Dieren

Milieubeleid - Groen Links

Werkgelegenheid - VVD

Justitie - VVD

Europese Unie - Volt

Racisme en discriminatie - SP

Religie en democratie - PVV

Immigratie - VVD

Publieke Omroep - SP

Ziektekosten - D66

Culturele sector - PVDA

Energie vraagstuk - Groen Links

Defensie - CDA

Nationaal drugsbeleid - SP

Euthanasie - D66

Woningbeleid - VVD

Onderwijs - D66

Verkeer en mobiliteit - VVD, CDA, èn Groen Links
 

Ik heb dus een grote rechtse mond, maar ook een klein links hartje, en ik ben behoorlijk streng op immigratie. Misschien meer een kiesprofiel zoals men in Denemarken gewoon is, maar hier, geen partij voor te vinden. En dan laat ik nog buiten beschouwing de onderwerpen die ik belangrijk vind maar die in de komende verkiezingen door geen enkele partij als zodanig worden aangekaart:

Orgaan donatie. Volgens mij is het de wereld op z’n kop als je aanspraak maakt op orgaantransplantatie maar je zelf niet bereid bent je organen af te staan. Moet je bij je verzekering eens proberen; schade claimen waar je geen premie voor betaalt. Geen partij voor gevonden.
 

Abortus. Abortus vind ik een vrouwen-issue bij uitstek, lang leve de emancipatie. Wij mannen moeten hier gewoon even iets anders gaan doen, en dat is dan tevens voor ons een kopzorg minder. We horen vanzelf wat de dames besluiten. Ook geen partij voor gevonden.
 

Corona pandemie. Vaccinatie wordt ongetwijfeld de korte termijn oplossing voor de huidige pandemie, maar de lange termijn toont onze rampzalige omgang met dieren. De eerstvolgende levende dieren markt in China moet hard en internationaal worden afgestraft. Maar daarmee kwakken we meteen een enorme lading boter op ons hoofd; in ons eigen kleine Nederland houden we inmiddels ongeveer 12 miljoen varkens en… 105 miljoen kippen!!! Nee, in deze context geen partij voor gevonden.
 

Mens en Milieu. Documentairemaker Michael Moore heeft natuurlijk gelijk. Het èchte milieu probleem van onze tijd wordt veroorzaakt doordat onze soort - de mens - inmiddels in te grote getale de planeet bevolkt… Iemand een goed idee? Ik nog niet. En ook geen partij voor gevonden.
 

Belasting vereenvoudiging. Geen poldergeneuzel in de marge maar ECHTE belastingvereenvoudiging. Krijgen we meteen een sterk vereenvoudigde en dus trefzekere Belastingdienst voor terug. Heb ik best een goed idee voor, maar kom ik in geen enkel partijprogramma tegen.
 

Kortom, ondanks ’fake news’ en ‘alternative facts’ zijn we met z’n allen zoveel beter in staat onze mening te vormen dan in 1879 toen in Nederland de eerste politieke partij werd opgericht*. In die tijd hingen individuele meningen sterk af van een elite toplaag die het volk leidde langs god, verzuiling, en traditie.
Nu, bijna 150 jaar later, moeten we als moderne samenleving echter nog steeds onze veelal goed afgewogen individuele opvattingen in datzelfde 150 jaar oude kiesmodel proppen. 
 

Hoe dat anders kan? Daar heb ik best een goed idee voor, maar dan zonder stemwijzer, want wat ik vooral wil is wijzer kunnen stemmen. En na 150 jaar lijkt me dat beslist niet teveel gevraagd.
 

Ronald Jan Veeneman ©

 

* Oprichting ARP (Anti Revolutionaire Partij) in 1879.