Ik bedenk nieuwe dingen.

Blog

In mijn blog schrijf ik over momenten van verbazing. Veel new business kansen beginnen tenslotte bij verbazing. Wat ik dan probeer is te schrijven langs een nieuwe kijk op zaken, ook al lukt dat vast niet altijd. Toch vind ik het delen van zo'n nieuwe kijk wel belangrijk, want zo maar een mening uitstansen en in de schappen leggen wordt volgens mij al veel te vaak gedaan....

Stem wijzer.

Ik heb de Stemwijzer eens even doorgenomen. Zo bereid ik mij goed voor op de verkiezingen van 17 maart aanstaande. Dacht ik. Ik kies alsvolgt, in steekwoorden:

 

Dierenwelzijn - Partij voor de Dieren
Milieubeleid - Groen Links
Werkgelegenheid - VVD
Justitie - VVD
Europese Unie - Volt
Racisme en discriminatie - SP
Religie en democratie - PVV
Immigratie - PVV
Publieke Omroep - SP
Ziektekosten - D66
Culturele sector - PVDA
Energie vraagstuk - Groen Links
Defensie - CDA
Nationaal drugsbeleid - SP
Euthanasie - D66
Woningbeleid - VVD
Onderwijs - D66
Zorgstelsel - PvdA
Verkeer en mobiliteit - VVD, CDA, èn Groen Links

 

Blijkbaar heb ik een grote rechtse mond, maar ook een klein links hartje, en ben ik behoorlijk streng op immigratie. Misschien meer een kiesprofiel zoals men in Denemarken gewoon is, maar hier, geen partij voor te vinden. En dan laat ik nog buiten beschouwing de onderwerpen die ik belangrijk vind maar die in de komende verkiezingen door geen enkele partij als zodanig worden aangekaart:

 

Orgaan donatie. Volgens mij is het de wereld op z’n kop als je aanspraak maakt op orgaantransplantatie maar je zelf niet bereid bent je organen af te staan. Moet je bij je verzekering eens proberen; schade claimen waar je geen premie voor betaalt. Geen partij voor gevonden.

 

Abortus. Dit vind ik een vrouwen-issue bij uitstek, lang leve de emancipatie. Wij mannen moeten hier gewoon even iets anders gaan doen, en dat is dan tevens voor ons een kopzorg minder. We horen vanzelf wat de dames besluiten. Ook geen partij voor gevonden.

 

Corona pandemie. Vaccinatie wordt ongetwijfeld de korte termijn oplossing voor de huidige pandemie, maar de lange termijn toont onze rampzalige omgang met dieren. De eerstvolgende levende dierenmarkt in China moet hard en internationaal worden afgestraft, maar daarmee kwakken we meteen een enorme lading boter op ons hoofd; In ons eigen kleine Nederland houden we inmiddels 12 miljoen varkens en… 105 miljoen kippen!!! Nee, in deze context geen partij voor gevonden.

 

Mens en Milieu. Documentairemaker Michael Moore heeft gelijk. Het èchte milieu probleem van onze tijd wordt natuurlijk veroorzaakt doordat onze soort - de mens - inmiddels in te grote getale de planeet bevolkt… Iemand een goed idee? Ik nog niet. En ook geen partij voor gevonden.

 

Belasting vereenvoudiging. Geen poldergeneuzel in de marge maar ECHTE belastingvereenvoudiging, krijgen we meteen een sterk vereenvoudigde en dus trefzekere Belastingdienst voor terug. Heb ik best een goed idee voor, maar kom ik in geen enkel partijprogramma tegen.

 

Kortom, ondanks ’fake news’ en ‘alternative facts’ zijn we met z’n allen zoveel beter geinformeerd dan in 1879 toen in Nederland de eerste politieke partij werd opgericht*. In die tijd hingen individuele meningen sterk af van een elite toplaag die het volk leidde langs god, verzuiling, en traditie, en dat maakt dat we als moderne samenleving nog steeds onze veelal goed afgewogen opvattingen in een 150 jaar oud kiesmodel moeten proppen. 
Hoe dat anders kan? Wel, ook daar heb ik best een goed idee voor maar dan graag zonder stemwijzer, want wat ik vooral wil is wijzer kunnen stemmen. En na 150 jaar lijkt me dat beslist niet teveel gevraagd.


Ronald Jan Veeneman © 2021.

 

 

* Oprichting ARP (Anti Revolutionaire Partij) in 1879.